Lohusalık Dönemini Rahat Geçirmek İçin Tavsiyeler

Lohusalık Dönemini Rahat Geçirmek İçin Tavsiyeler

Doğumdan sonraki ilk 40 günü kapsayan döneme Lohusa dönemi denir. Bu dönemde anne vücudu hamile kalmadan önceki haline geçmeye çalışır. Vücuttaki östrojen hormonları normal düzeye düşmeye başlar. Anne vücudunun fizyolojik ve biyolojik olarak eski haline dönmesi yanı sıra doğumun verdiği yorgunluk ve anne olmanın getirdiği sorumluluklar da anne için alışması zor bir dönemi getirir. Biz de bu zor dönemi daha iyi geçirmenizi sağlamak amacıyla “Lohusalık dönemini rahat geçirmek için tavsiyeler” adlı blog yazımızı hazırladık. Hadi bakalım yeni fikirler yeni çözümler öğrenmeye başlayalım.

 

Lohusa döneminde, yeni anne olmanın getireceği kaygıları azaltmanız gerekir. Her anne doğumun ilk günlerinde kaygılı olur. Bebeğinin korunmasız olduğunu, yeni dünyaya alışmanın onun için zor olduğunu düşünür. Birçok anne bebeğini kaybetme korkusu yaşar. Ama insanlar doğumun ilk günlerinden bu yana dış dünyaya alışmak için uygun olarak doğmaktadır. Aksi taktirde türümüzü devam ettiremezdik öyle değil mi! Öncelikle rahatlamanız gerekir. Stresten ve korkulardan uzak durmaya çalışın. Çevrenizde lohusalık ile ilgili batıl inançları olan insanların konuşmasına, sizi olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Lohusalık dönemi zaten hassas geçiyorken enerjinizi alacak, sizi korkutacak ve üzecek kişilerden uzak durun. Ya da o kişileri dikkate almayın. Lohusa dönemini bilerek bilinçli bir şekilde geçirirseniz her şey çok daha güzel olacaktır.

 

Lohusa Anneler İçin Tavsiyeler

 

  1. Lohusa Anneler! En Rahat Kıyafetlerinizi Giyinin

 

Lohusa bir anne için en önemli ihtiyaç kolay emzirme, kolay uykuya dalma ve vücut ısısını korumaktır.

40 günlük bu süreçte evinizde bebeğiniz ile baş başa geçireceğiniz konforlu alanlar yaratmak isteyeceksiniz. Bu dönemde size en büyük konforu sağlayacak olan etken giydikleriniz olacaktır. Lohusa dönemleri için özel olarak hazırlanan harika lohusa pijama takımları, hamile ve lohusa elbiseleri var. Bu takımlardan ve elbiselerden mutlaka alın. Evinizde en rahat haliniz en mutlu haliniz olacaktır. Lohusa pijamaları bebeğinizi sağlıklı emzirmeniz için de çok önemli. Lohusa pijamaları annelerin lohusa dönemindeki ihtiyaçlarına ve vücut yapılarına göre üretildiğinden günün getirdikleri sizi hiç yormayacaktır.

 

 

  1. Uykusuz Kalmayın

 

Hamileliğin son aylarında geceleri sık sık uyanmış olabilirsiniz. Bu gece uyanışlarının sebebi vücudun kendini doğumdan sonraki döneme hazırlamasıdır. Doğumdan sonra bebeğiniz geceleri birkaç defa uyanacak ve beslenmek isteyecek. Bu nedenle siz de uyanacaksınız. Uykusuz kalmamanız için bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyun. Kendinizi dinç hissedene kadar uykunuzu alın. Anne sütü daha çok uyku sırasında çoğalır. Süt oranını ve kalitesini arttırmak için de uykusuz kalmamanız önemli.

 

  1. Lohusa Döneminde Kozmetik ve Temizlik Ürünlerine Dikkat

 

Gebelikte yaşanan hormonsal değişim; cilt yağından saçlara, tırnaklardan damarlara kadar vücudun birçok bölümünü etkiler. Yağ bezleri ve ter bezleri daha hızlı çalışır.  Hamilelikte hassas olan cilt lohusalık döneminde de hassas olmaya devam eder. Bu nedenle Lohusalık döneminde kozmetik kullanımına özen göstermeniz gerekiyor. Parfümsüz ve organik ürünler kullanmaya çalışın. Kullandığınız kozmetik ürünler bebeğinizi de olumsuz etkileyebilir. Sık sık temas ettiğiniz için onu rahatsız edebilir.

 

Kozmetikten bahsetmişken hamilelik süreci sırasında ciltte oluşan lekelerin kaybolmasını isteyebilirsiniz.  Lohusalık döneminde C Vitamini içerikli doğal ürünler tercih edebilirsiniz. Lohusalık döneminin bitmesi ardından yüzünüze peeling uygulaması yaptırabilirsiniz. Vücutta oluşan çatlakların tamamının gitmesi çok zor olabilir. Çatlaklar için lazer tedavileri var fakat emzirme bitince vitamin A tedavisi de yaptırabilirsiniz.

 

Lohusa annelerin en büyük sorunlarından biri de göğüs ucu çatlamasıdır. Bu sorunla karşılaşmamanızı diliyoruz. Bu sorun için size vereceğimiz en iyi tavsiye, çatlamaması için göğüs uçlarını ılık suyla temizledikten sonra, lanolin içeren bitkisel içerikli kremlerle nemlendirebilirsiniz. Göğüs uçlarının çatlamasını engelleyen kremleri de araştırın. Yorumlardan en iyi krem markasını bulabilirsiniz.

 

Lohusa döneminde deterjanlarla çok temas etmemeye bakın. Annelerin su ve deterjanla teması; hassas ciltte problemler oluşmasına neden olur.  Ellerde kızarık, çatlaklar ve rahatsız edici yoğun kaşıntılılar oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle yumuşatıcı özelliği olan gliserinli sabunlar ve kremler kullanabilirsiniz.   

 

  1. Lohusa Anne İçin Beslenme Çok Önemli

 

Lohusa anne beslenmesi annelerin en çok ihmal ettiği konu oluyor. Fakat lohusa beslenmesi bebek ve anne sağlığı için çok önemli. Vücudunuzun sadece sizin için değil bebeğiniz için de çalıştığını bilmeniz gerekir. Emzirme döneminde bol sıvı tüketmeniz gerekir. Bol sıvı bol anne sütü demektir. Eğer sütünüzde azalma var ise bilin ki yeterince sıvı almıyorsunuz. Normal bir kadının günde 9-12 bardak su içmesi gerekirken lohusa bir kadının günde 15 bardak su içmesi gerekir. Emziren bir anne günde yaklaşık 750-850 ml süt üretir. Bu sütün %88’i sudan ibarettir.  

 

Bir de bağırsak hareketleri göz önünde bulunmalı. Lohusalık döneminde sıvı tüketmenin yanı sıra sulu yemeklerle beslenmelisiniz. Özellikle protein kaynaklı sebzeli tencere yemekleri tercih edebilirsiniz. Bol lif barındıran sulu yemekler vücudun ihtiyacı olan gıdaları karşılarken sizi de kabızlıktan kurtarır. Beslenmenizde bolca sıvı olması emzirme açısından ve bağırsak hareketleri açısından önemli.

 

Yediğiniz yiyeceklerde gaz yapan malzemeler olmamalı. Birçok anne, hangi yiyecekler sütte gaz yapar? Sorusunu aklına getirmiş olabilir. Anne de gaz yapan yiyecekler bebekte de gaz yapar. Doğru yiyecekleri seçmek için kendinizi analiz etmeniz gerekir. Ama tabi ki mutlak gaz yapan yiyecekler var.

 

Anne Sütünde Gaz Yapan Yiyecekler Hangileri?

 

Mercimek, nohut fasulye gibi baklagiller,

Karnabahar, Turp, lahana, haşlanmış tavuk,  

Kahve, kola, çay gibi kafein içeren içecekler,

Taze süt gibi laktozlu ürünler,

Gaz yapan yiyecekler konusunda kendinize bir diyet yapabilirsiniz. Yiyecekleri deneyip bağırsak hareketlerinize göre nelerin sizde gaz yaptığını keşfedebilirsiniz. Sulu yemeklerinizin içine bir adet bütün patates atıp bu patatesin tüm gazı içine çekmesini sağlayabilirsiniz.

 

Doğumdan öncesi ve doğum sonrası annelerimiz bizler için çok önemli. Sizlere faydalı olacağını düşündüğümüz yeni fikirler ve tavsiyeler sunmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.

Etiketler: blog yazısı
Kasım 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR