Hamilelikte Koronavirüse Karşı Korunmanın Yöntemleri

hamilelikte koronaviruse karsi alinmasi gereken onlemler

Son günlerde dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıkta, hamilelikte korona’ya karşı korunmanın yöntemleri en fazla araştırılan konuların başında gelmektedir.

Hamilelikte korona’ya karşı korunmanın yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olduğunuz takdirde, daha sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatmanız mümkün olacaktır. Uzun zamandır dünyanın her yerinde insanların sağlığını tehdit eden ve bazı hastalarda ölüme neden olan virüsten korunmak için pek çok farklı korunma yolları bulunmaktadır. Her yaş grubundaki insanlar için büyük tehlike uyandıran bu virüste, özellikle hamileler hem kendileri için hem de bebekleri için çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.

Bundan dolayı yapılması gereken tüm önlemlerin bilincinde olmayı ve yapılması gerekenler hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Virüs çıktığı ilk günden bu güne kadar hamile bir kadından bebeğine virüs geçmesi gibi bir vaka görülmemesine rağmen hamile olan kişiler diğer insanlara göre daha fazla risk altında olmaktadır. Hamilelikte bağışıklık sistemi daha zayıf olması nedeni ile her tür hastalıklarda olduğu gibi bu durumda da çok daha dikkatli olunması gerekmektedir.

 

Koronavirüs Nedir?

 

Koronavirüs, nezleden ölüme sebep olacak kadar pek çok hastalığa sebep olan bir virüs grubu olmaktadır. Virüsün öksürme, hapşırma yolu ile çevreye yayılan solunum yoluyla alındığı gibi virüs olan yerlerde direkt temas halinde de bulaşma riski söz konusudur. Korona virüs semptomlarında, çoğu kişi enfeksiyonu hafif atlatırken bazı kişilerde ölüm ile sonuçlanarak çok daha ciddi enfeksiyon meydana gelmektedir. Ateş, öksürük, solunum zorluğu, kas ağrısı, yorgunluk gibi belirgin belirtileri bulunan bu virüs ile en doğru şekilde savaşmak, istenmeyen kötü sonuçları ortadan kaldıracaktır.

 

Hamilelikte Koranavirüsten Nasıl Korunmalı?

 

Bütün insanlarda olduğu hamile olan kadınların koronavirüsten korunması için temel olan hijyen kurallarına uyması gerekir. Dikkatli ve sağlıklı beslenme ve yapılması gereken temel kişisel hijyen kurallarını en ince detayına kadar uyulması ile riskli ortamlardan sakınmak hamileler için çok daha önemli olmaktadır.

Özellikle hamilelik dönemde havasız ve kapalı alanlarda bulunmamak, toplu taşıma araçlarında çok daha fazla dikkat etmek hatta mümkünse kullanmamak, çok zorda kalmadıkça hastane gibi alanlarda olmamaya dikkat edilmesi en doğru davranış olacaktır. Tükettiği besin maddelerine dikkat etmeli ve genel olarak C vitamini ağırlıklı gıdaları tercih etmelidir. Hafif durumlarda normal evde kalıp, soğuk algınlıklarında yapılanlar uygulanmalı ve solunum alma sıkıntısı sorunlarında hastaneye gidilmelidir. Hamilelik döneminde korona virüs ya da diğer hastalıklardan korunmak için daha titiz davranılması gerekir.

 

Hamilelik Döneminde Covid-19’dan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

 

Bütün dünyanın ortak sorunu haline gelen ve pek çok kişinin ölümü ile sonuçlanan korona virüsten korunmak için alınması gereken bir çok tedbir bulunmaktadır. Özellikle yaşlılar ve çocuklar gibi hamileler büyük risk grubu içinde yer almaktadır. Hamilelik döneminde covid-19’dan korunma önlemleri ve bu önlemler doğrultusunda istenmeyen sorunlar ile karşı karşıya kalmayı kimse arzu etmez. Bu önlemler şunlardır;

  • Hamile olan kişiler bulundukları ortamları sık sık havalandırmaları gerekir,
  • Çok zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı,
  • Mecbur kalmadıkça toplu taşıma araçlarına binmemeli ve hususi araçları tercih etmeli,
  • Hijyen kurallarına uygun olacak şekilde eller devamlı olarak sık sık yıkanmalı,
  • Havlu, cep telefonu, bardak, tabak, kaşık, çatal, kalem gibi bunlara benzeyen özel eşyalar ortak olarak kullanılmamalı,
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli,
  • Gün içinde en az 2 litreye yakın su tüketilmeli,
  • Yabancı materyaller ile temas sonrası elleri yıkayana kadar burun, göz ya da ağız ile temasından uzak durmalı,
  • Korona virüs ve tüm hastalıklara karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmeli,
  • Nezle, grip ve bunlara benzeyen hastalıkları bulunan kişilerden uzak durmalı,
  • Ateş ya da öksürük gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler ile aynı ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeli,
  • Mümkün oldukça sarılmak ya da el sıkışmak gibi temasların yapılmasına izin vermemeli,
  • İçeride ve dışarıda ya da çevrede bulunan insanlar ile en az 1,5 metre mesafe kuralına uyulmalı,
  • Sosyal aktivitelere katılım yapmamalı ve yapan kişilerden mümkün oldukça uzak durmaya çalışılmalı,
  • Mecbur olmadıkça seyahat etmemeli,
  • Özellikle uçak ile yurt dışı yolculukları yapılmamalı,
  • Yaşam alanlarına aile dışından olan misafirleri kabul etmemeli,
  • Çalışma ortamlarında maske kesinlikle çıkarılmamalı,
  • Bilimsel olmayan ya da uzmanlar tarafından yapılmayan uyarılardan uzak durulmalı,

Her geçen gün çoğalan ve her anlamda büyük risk olan covid-19 salgınında şimdiye kadar erken doğum yapan vaka sayısı çok fazla görülmektedir. Fakat bunların kesin nedeninin virüs olduğu tam olarak net olmamak ile birlikte virüs kapan annenin çok daha hızlı bir şekilde tedavisinin başlanması için erken doğrum yaptırılmış olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Ayrıca doğum yapan annenin sütünden de bebeğe virüs bulaştığı gibi bir vaka bildirimi bu güne kadar yapılmamıştır.

Virüs taşıyan ve emzirme dönemi içinde olan annenin sütünde virüs olduğu bugüne kadar yapılan araştırmalar sonrasında tespit edilmemiştir. Bu neden ile doğum yapan ve virüs olan anneler bebeklerini emzirmekten çekinmemeleri gerekir. Çünkü emzirmek bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Şayet annede öksürük, ateş, nefes darlığı ve vücutta kırgınlık gibi belirtilerin bulunması durumunda hiç zaman kaybetmeden yakın bir sağlık kuruluşuna başvuru yapması çok önemli olmaktadır. Erken yapılan teşhis daha hızlı tedavi olmak ve sağlığa kavuşmak adına dikkat edilmesi gereken çok önemli bir noktadır.

 

Hamile Kadınlar Korona Virüste Daha Yüksek Risk Altında Mıdır?

 

Her geçen gün daha fazla yapılan araştırmalar korona virüs enfeksiyonunun hamile kadınlar üzerinde yer alan ektileri hakkında detaylı bilgi almak için devam etmektedir. Veriler sınırlı olup şu anda genel popülasyondan daha ağır hastalık riski altında olduklarına karşı tam olarak bir kanıt bulunmamaktadır.

Vücutlarında yer alan ve bağışıklık sistemlerinde bulunan değişiklikler nedeni ile hamile kadınların bazı solunum yolu enfeksiyonlarından kötü şekilde etkilenebileceği bilinmektedir. Bundan dolayı kendilerini koronavirüse karşı korumak için önlemler almaları ve yaşanması mümkün olan ateş, öksürük, ya da nefes almada zorluk gibi semptomları sağlık uzmanlarına hiç zaman kaybetmeden bildirmeleri çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) daha fazla kanıtlar elde etmeye devam ederken, tüm bilgileri ve tavsiyeleri güncelleyerek bildirim yapmaktadır.

 

Hamilelik ve Doğum Sırasında Yapılması Gereken Bakımlar

 

Korona virüs enfeksiyonları doğrulamış ya da şüpheli olanlarda dahil olmak üzere bütün hamile kadınlar doğumdan önce, doğum sırasında ya da sonrasında kaliteli bakım alma haklarına sahiptirler. Bu haklara doğum öncesi, yeni doğan, doğum sonrası ve zihinsel sağlık hizmetleri de yer almaktadır. Özellikle Hamile & Lohusa Giyim, Hamile & Lohusa İç Giyim gibi ürünler ile Bebek Hastane Çıkışları, son derece steril ortamlarda muhafaza edilmelidir. Sağlık çalışanları kendilerine ya da başkalarına karşı enfeksiyon riskini en aza indirmek amaçlı uygun koruyucu kıyafetler başta olmak üzere uygun önlemleri alması da korunma adına çok önemli bir konudur. Korona virüste hamilelik ve doğum sırasında bakım her zaman anne ile bebeğin sağlığı yönünden en çok dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında geldiği unutulmamalıdır.

Etiketler: hamilelikte koronavirüs
Nisan 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR