Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

hamile olduğunuzu nasil anlarsiniz

Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

 

Hamile olduğunuzu, anlamanın pek çok yolu vardır. Sizler için hamilelik belirtilerini araştırdık ve bulduk. Birçok kadın planlı veya plansız hamile olduğunda bunu anlayamayabilir. Hamilelik testi yaptırmadan veya doktora gitmeden öncede hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Hamile kalan bir kadın bunun belirtilerini birkaç hafta içinde yaşar. Hamile bir kadın hem bedensel hem de psikolojik olarak yavaş yavaş değişime uğrar.

 

Hamilelik belirtileri, herkeste farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Daha önce hamilelik yaşayan bir kadın bu konuda tecrübelidir, bu hamileliği ilk değilse kendiliğinden hamile olduğunu kolayca fark edebilir. Fakat ilk hamilelik yaşayan kadınların hamile olduklarını fark etmesi geç sürebilir. Gelin hep beraber hamilelik belirtileri konusunda bilgi edinelim.

 

Hamilelik belirtileri nelerdir?

 

Hamileliğin Birçok belirtileri vardır. Hamile kalan bir kadın birkaç hafta içinde bunu kolayca fark edebilir aslında. Hamile bir kadın kısa zaman içinde bazı değişimlere uğrar. Bu belirtileri sizler için hazırladık.

 

Adet kesilmesi: tüm kadınlarda adet kesilir, eğer başka bir hastalığı yoksa en büyük ihtimal kadın hamiledir, genelde hamile bir kadın adet görmez.

 

Bulantı ve kusma: Hamile kalan bazı kadınlarda bu durum 4 haftadan sonra başlar. Bazılarında ise 3 aydan sonra bulantı ve kusma başlar. Herkeste zaman olarak farklılık gösteren bir durumdur.

 

Yorgunluk ve dalgınlık: Hamile kalan bir kadın, kendini aşırı yorgun hisseder. Aynı zamanda dalgınlaşır. Hamilelik başladığı andan itibaren, vücut bebeğe besin taşımak için fazla kan pompalar bu durum vücudun yorgun düşmesine neden olur.

 

Aşırı duygusallık ve alınganlık: psikolojik olarak da hamilelik kendini gösteren bir durumdur. Gebelik nedeniyle hormonların değişimi, kadında aşırı duygusallık yaşamasına neden olur. Psikolojik olarak kendinde baskı hisseder ve olur olmaz her şeye alınır.

 

Şişkinlik ve kilo alma: Yeni hamile olan bir kadının hormonlarının değişime uğramasıyla iştahı birden açılabilir, bu durumdan düzensiz beslenme sürecine girebilir. Bu sebepten ilk 3 ay içinde olduğundan fazla kilo alabilir. Bu durumda mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenme için bir uzmana danışmalısınız.

 

Sık sık idrara çıkma: Hamilelikte bebekten dolayı rahîm büyür ve büyüdükçe idrar torbasına baskı yapar. Bu durumda hamile olan kişi sık sık idrar yapma gereği duyar. Son olarak bu süreç hamilelik süreci boyunca devam eder.

 

Baş dönmesi bayılma: Hamile olan kişide baş dönmesi normal bir durumdur. Uzun süre ayakta durması, merdiven çıkması veya otururken birden ayağa kalktığında başının dönmesi, hamileliğin belirtilerindendir. Bayılma da yaşanabilir, bunun sebebi hamilelikten dolayı kan basıncınızın rahminize hızlı kan pompalamasından kaynaklanır.

 

Aşerme: Aşerme veya bazı yiyeceklere karşı tiksinme hissi, gebeliğin ilk 3. aylarında gayet normal bir durumdur. Kişi bazı yiyeceklere karşı aşırı istek duyar, bazılarına da tersine tiksinti duyar. Bu durum hamileliğin 3.ayından sonra yavaş yavaş düzelmeye başlar.

 

Kokuya karşı hassaslaşma: Bazı hamileliklerde, kişi kokuya karşı aşırı duyarlılık kazanır. Gebelik süresi içinde tüm kokuları hisseder ve bundan dolayı rahatsız olur. Bu da gebeliğin yarattığı hormonal değişikliğinden kaynaklanan bir durumdur ve hamilelik süresince devam eder.

 

Mide yanması ve kabızlık: Vücudunuzdaki gebelik hormonları hızla yükselir, bundan dolayı sindirim sisteminiz yavaşlar. Bu sebepten mide yanmaları ve kabızlık yaşayabilirsiniz.

 

Yüksek vücut ısısı: Bu durumda hormonsal değişime uğramanın belirtilerinden biridir. Bu durum hamileliğin ilk birkaç haftasında devam edebilir. Sonrasında vücut ısısı normale döner.

 

Tutunma (implantasyon) kanaması: Yani döllenmiş yumurta sizin rahminize tutunduğunda (implante olurken) hafif bir kanama olabilir. Bu kanama hafif kısa ve açık renktedir. Adet olduğunuzu zannedersiniz ama adetten farklı olarak kısa bir süreçtir.

 

Göğüs uçlarında aşırı hassasiyet hissi: Gebeliğin belirgin belirtilerinden biridir. Bu dönemde, göğüsler şiş ve hassas olur. Uyurken, egzersiz yaparken, giyinme veya duş alma sırasında rahatsızlık duyarsınız. Bu gayet normal bir durumdur. Gebeliğin ilk aylarından itibaren sonuna kadar ara ara hissedersiniz.

 

Bunlar gibi birçok belirti vardır. Bir kadın bu belirtileri yaşıyorsa büyük bir ihtimalle hamile olabilir. Hemen gidip hamilelik testi yaptırmalı veya doktora başvurmalı. Tabii bu belirtiler her zaman her kadında kendini göstermez. Bünyesi aşırı güçlü olan kadınlarda çok nadir adet kesilmesi dışında diğer belirtiler görülmeyebilir.

 

Hamile olduğunuzu anlamanın kesin yolu

 

Hamile olduğunuzu kesin anlamak istiyorsanız, bunun için bir eczaneden hamilelik testi alıp evde kendinizi test etmelisiniz. Daha doğru bir sonuç isterseniz de hastaneye gidip kan verip, hamilelik testi yaptırmalısınız. Hastanede yapılan hamilelik testlerinin yanılma ihtimali çok düşüktür. Eğer sabırsız biri iseniz durumunuzu öğrenmenin en kesin yolu hastanede hamilelik testi yaptırmaktır.

Böylelikle içinde bulunduğunuz durum ile ilgili ayrıntılı bilgiye de ulaşmış olacaksınız.

Etiketler: hamile
Haziran 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR