Doğum Sonrası Vücut Nasıl Toparlanır?

Doğum Sonrası Vücut Nasıl Toparlanır?

Doğumdan sonra vücudun toparlanması, haftalar süren bir süreçtir. 6 hafta süren bu sürece, lohusalık dönemi denilir. Lohusalık döneminde, kadının vücudu yavaş yavaş toparlanır. Lohusalık dönemi bittiğinde ise, üreme organları, eski ve normal haline dönmüş olur. Fakat doğum sırasında, gerilen vajinanın eski haline dönmesi, aylar alan bir süreçtir. Genel olarak vücudun eski formuna dönmesi, biraz da doğum yapan annenin elindedir. Anne sağlıklı beslenirse ve sporla desteklerse, o zaman vücut çok kısa zaman içinde kendini toparlar. Bu dönemde annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir ve bol bol sıvı alması faydalıdır aynı şekilde spor yapması da çok önemlidir.

 

Doğumdan sonra vücutta, pek çok değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler, anneyi psikolojik olarak çok etkiler. Sanki hiç doğum yapmamış gibi hisseder. Çünkü karnında artık bebek olmasa bile, onun yerini ödem ve şişlik doldurmuştur. Bu durumda anne hiç eski formuna dönmeyecekmiş gibi bir psikoloji yaşar. Fakat endişe edilecek bir durum yoktur. Zaman her şeyin ilacı olduğu gibi doğum sonrası içinde oluşan, hasarların ve yaraların da ilacıdır. Zamanla doğum sonrası oluşan, karın çatlakları, vücuttaki deformasyona uğramış bölgeler ve acı veren dikişler, hepsi iyileşir ve kapanır. Sadece bilinçli bir şekilde anne adayı kendine iyi bakarsa, bu süre kısalır.

 

Doğumdan sonra vücut ta oluşan değişiklikler nelerdir?

 

Doğumdan sonra vücutta oluşan değişiklikler, lohusa dönemi bitene kadar, kendi kendini hızlıca toparlar. Doğum nedeniyle vücutta oluşan çatlaklar, sarkmalar ve alınan kilolar ise 1 yıl içinde düzelir. Eğer anne bebeğini emzirir ise daha kısa zamanda kilo verebilir. Doğumdan sonra vücut ta pek çok değişiklik meydana gelir. Bunlardan biri de doğumdan, hemen sonra başlayan ve lohusa dönemi boyunca devam eden, hafif aralıklı kanamadır. Bu kanamanın adı loşia ’dır. Loşia önceleri az az vajinadan gelir, kırmızı renkten yavaşça sarı renge dönen akıntı, lohusa dönemi boyunca aralıklı devam eder. Lohusa bittiğinde de loşia, kanaması tamamıyla kesilir. Bu dönemde sık sık ped değiştirin ve perine bölgesindeki temizliğe dikkat etmeniz gerekiyor.

 

Doğumdan sonra, kadın organında bazı değişiklikler ve sarkıklar meydana gelir. Bunların eski haline gelmesi bazen aylar ya da yılları bulur. Vajinada renk değişikliği oluşur doğum nedeniyle, bu renk değişikliği doğumdan on gün sonra eski haline döner. Gebelik boyunca değişen hormonlar, doğumdan sonra yavaş yavaş eski haline dönmeye başlar. Bu değişim ve dönüşlerde saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle doğumdan sonra aşırı saç dökülmesi sorunu yaşanabiliyor bazı annelerde. Yalnız bu geçici bir dönemdir, hormonlar normale dönünce, saç dökülmesi azalır ve sonra aşırı saç dökülmesi durur. Lohusa dönemi bağırsakları da etkiler. Bu dönemde bağırsaklarınız az çalışır ve yavaşlar, bu durumdan kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Bu kabızlık sorunundan kurtulmak için lifli gıdalar ve bol bol sıvı tüketmelisiniz.

 

Doğumdan sonra vücudu toparlamak için öneriler

 

Doğumdan sonra annenin vücudu deformasyona uğrar, bu durum tabii ki de ömür boyu sürmez. Bazı bölgeler haftalar sonra, bazı bölgeler de aylar sonra toparlanır ve düzelir. Sizlere doğumdan sonra oluşabilecek olumsuz durumları ve bu olumsuz durumlardan nasıl kurtulacağınıza dair önemli önerilerde bulunacağız.

 

Aşırı yağlanma: Doğumdan sonra bazı annelerde aşırı yağlanma oluşabiliyor. Bu sorunun tıbbi çözümü ise liposuction adı verilen, ince kanüller kullanılarak yağlardan kısa zaman içinde kurtulmak mümkün. Liposuction işlemi, lazer ya da vaser gibi enerji yüklü sistemlerden, faydalanılarak yapılır. Bu işlem hem kesin, hem de kalıcıdır.

 

Göbek yağları: Vücutta genel olarak alınan kilolar nedeniyle, ek olarak karın bölgesinde aşırı yağlanma meydana gelebilir. Bu rahatsız edici durumdan doğru beslenme ve spor yaparak kısa zamanda kurtulmanız mümkün. Göbeğinizin kısa zaman içinde erimesi için sizlere önerebileceğimiz, kardiyo çalışmasıdır.

 

Obezite tehlikesi: Annelerin bebeğini emzirirken, sütlerinin yetmediği düşüncesi ile kendilerinin fazla yemek yiyince sanki bu sütlerinin çoğalacağı düşüncesi ile sürekli aşırı yemek yemelerinden kaynaklanan obezite tehlikesi. Oysaki bu yanlış bir düşüncedir. Fazla yemek sütü çoğaltmaz, doğru ve sağlıklı beslenmek, bol bol sıvı tüketmek sütü çoğaltır.

 

Aşırı sarkma: Doğumdan sonra bazı annelerde, tüm vücutta deri boşalmasından kaynaklanan, sarkmalar meydana gelebilmektedir. Bu sorunu da sıkı bir spor programı ile düzeltebilirsiniz. Tüm vücudu toparlamak için, fitnes ya da başka kilo verme amaçlı sporlar deneyebilirsiniz. Eğer sarkma probleminiz aşırı ise bunun için vücut sarkma ameliyatlarını da düşünebilirsiniz.

 

Meme sarkması: Doğum nedeniyle ve süt dolumu olduğu için, memelerde sarkmalar ve büyüme meydana gelir. Bu durum anne bebeğini emzirdikçe, memeler zamanla toparlanır. Sarkmış göğüsler görünümünden kurtulmak isterseniz, destekli veya balenli sütyenler kullanın. Bu göğüslerinizi dik ve toparlanmış gösterecektir. Aşırı meme bakmasından rahatsız oluyorsanız, meme dikleştirme gibi cerrahi operasyon düşünebilirsiniz.

 

Çatlaklar: Ciltte gerilmeye bağlı, cilt altında yırtıklar oluşur, buna bağlı olarak ciltte çatlaklar meydana gelir. Bu çatlakların kapanması aylar sürebilir. Çatlaklara karşı doğal ve özel kremlerle bu süreyi en aza indirebilirsiniz. Ek olarak bol bol sıvı tükettiğinizde de, çatlaklara faydası olur. Bol bol sıvı alan vücut kendini daha çabuk toparlar.

 

Varis sorunu: Gebelik süresince varislerin ortaya çıkması gayet normal bir durumdur. Bu durum doğumdan sonra da devam edebilir. Varislere en doğal çözümlerden biri ise, sürekli varisli bölgelere elle mesaj yapmak olur. Günlük elle devamlı yapacağınız masajların, varis ağrılarına karşı olumlu etkileri vardır.

 

Yüz lekeleri: Doğumdan önce ve sonra yüzde cilt lekeleri meydana gelir. Bu lekelere çözüm, doğal cilt leke temizleyici ürünler ve maskeler kullanmaktan geçer. Özellikle doğal maskelerle yüzünüzü besleyebilir ve cildinizdeki lekelerden daha kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Etiketler: doğum sonrası
Ağustos 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR