Anne Adayları Bunları Mutlaka Bilmeli

anne adaylarinin bilmesi gereken tavsiyeler

Anne Adayları Bunları Mutlaka Bilmeli

 

Hamilelik dönemine girince bir anne adayının bilmesi gereken çok şey vardır. Hele ki ilk hamileliğiniz ise mutlaka makaleyi sonuna kadar okumanız gerekiyor. Hamilelik dönemi genelde 9 ay 10 gün süren bir süreçtir, anne adaylarının bu süreçte bilinçli olmalarında fayda vardır. Bir annenin doğumuna kadar yaşadığı bu tatlı heyecan bir o kadar da zordur.

 

Çünkü anne olmak kolay bir şey değildir. Dünyaya bir çocuk getirmek için, bir anne bazı süreçlerden geçer. Bu süreçlerden geçerken mutlaka kendinizi bunlara hazırlayabilmeniz için önceden bilgilenmeniz gerekir. Bunları sıralamak gerekirse, önce bulantı kusma süreci başlar. Ardından da anne adayında birkaç ay sonra kilo artışı başlar. Yorgunluk halleri derken, sonrasında aşerme devreye girer. Tabii beslenme süreci hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.

 

Bulantı kusma süreci nasıl olur?

 

Hamilelik dönemin ilk aylarında neredeyse tüm annelerin ortak ve en büyük sorunları arasında kusma ve bulantı yer alır. Gebelerde devamlı olarak gündüz sürekli gerçekleşen bulantı ve kusmalara 'Gündüz hastalığı' adı verilmiştir. Genelde hamileliklerin %70'inde kusma ve bulantı rahatsızlıkları görülüyor. Bu, bir süre sonra yavaş yavaş azalıyor. Ama bazı anne adaylarında tam tersi kusma ve bulantının şiddeti artabiliyor.

 

İlk hamilelerde veya ikiz bebeklere hamile olan anne adaylarında, kusma ve bulantı şiddeti daha çok fazla görülmektedir. Kusma ve bulantı 4-8 haftalar arasında başlar ve 14-16 haftalık olduğunda kusma ve bulantı azalmaya başlar. Bazı kadınlarda ise bulantı ve kusma 3 aydan sonra başlayabiliyor. Fetusta ve plasenta salgılanan hormon değişiklikleri nedeniyle gebeliklerde bulantı ve kusmaya sebebiyet vermektedir.

 

Peki bulantı ve kusmayı en aza nasıl indirebiliriz? Kendinizi çok açta bırakmayın, karnınızı tıka basa yemekle de doldurmayın. Sık sık yemek yiyin ve az yiyin. Ne çok katı ne de çok sıvı, yemek midenize ağır gelebilir. Bu dönemde mideniz bir bebek gibi hassaslaşacağından dolayı ona iyi bakmalısınız. Aksi halde mide ağrılarınız şiddetlenebilir. Hamile kadınlar yemek yaparken, yemek korkularından rahatsız olabilir bu sebepten kendi yaptıkları yemekten midesi daha fazla bulanabilir. Bu sorunun çözümü ise her zaman ağır yemek yapmaktan kaçınmak olur.

 

Kilo artışı nasıl olur?

 

Anne adayları, ilk 3 aylık hamilelik döneminde aldıkları kilo sadece 1.kg dır. Bir anne adayı gebeliği boyunca 10 ila 15 arasında kilo almaktadır. Bu miktarın çok azını ilk 3 ayda hamilelik döneminde alırsınız. Hamilelik döneminde alınan kilo miktarı kişinin bünyesine göre değişebilmektedir. Bazı anne adayları hamilelik döneminde boğazına düşkün olurlar bu sebepten kilo alımı fazla olur.

 

Bazı anne adayları ise kusma ve bulantı yüzünden hep az yemek yerler. Bu nedenle hamilelik süresince az kilo alırlar. Kilo alımı tamamen kişisel beslenmeye bağlı bir etkendir. Hamilelik döneminde her ay düzenli olarak mutlaka kilonuzu tartın ve unutmamak için not edin. Anne adayı, bir ayda hiç kilo almadıysa veya fazla aşırı kilo alımı gerçekleşmişse mutlaka doktoruna bu konu ile ilgili başvurmalı. Gebelik dönemi boyunca kilonuzu kontrol altında tutmalısınız.

 

Hamilelikte yorgunluk süreci

 

Anne adayları hamileliğin başlangıcında hem fazla yorgun düşerler, hem de aşırı derecede duygusallaşırlar. Bunun sebebi ise hamileliğin ilk haftalarında, vücut bebeğe besin taşımak için sürekli daha fazla kan üretir. Anne adayı sürekli bundan dolayı kendini çok yorgun hisseder. Peki bu durumda ne yapılmalı? Dinlenin! Gün içinde sık sık dinlenin. Kendinizi yormayın, sürekli ayakta olmak başınızı döndürebilir bu sebepten kendinize fazla yüklenmeyin.

Sigara, alkol, varsa gece hayatınız bunlara son vermelisiniz. Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için düzenli bir hayat sürdürmek zorundasınız. Zararlı alışkanlıklar ve düzensiz uyku yorgunluğunuzu kat ve kat artırabilir. Düzenli bir uyku ve düzenli sağlıklı bir beslenme sayesinde kısa zamanda hamilelik dönemine alışabilir ve kendinizi toparlayabilirsiniz.

 

Hamilelikte aşerme süreci

 

Gebelik döneminde oluşan hormon değişikliği yüzünden iştahta bazı değişimler yaşanır. Anne adayının normalde sevmediği bir yiyeceği aşırı yemek istemesi gibi, veya tersi durumlarda yaşanabiliyor. Normalde hep yediği bir yiyeceği hamilelik döneminde sevmemesi ve sebepsizce tiksinmesi gibi durumlarda meydana gelebiliyor. Bazı anne adayları da olağan dışı aşerebiliyor.

Örnek olarak çamaşır sodası, buz, kil, kabartma tozu kimi zararlı maddelere karşı iştah duyabiliyorsa, bu gibi olağan dışı aşermeye 'pika' adı verilir. Bu anormal aşerme ile ilgili uzmanlar henüz bir çare bulamadılar. Bunun nedeninin demir eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedirler. Normal aşermelerde ise anne adayı sağlıklı bir besini aşerdiği zaman onu alıp tüketebilir, bu anne adayını psikolojik olarak da rahatlayacaktır.

Kısaca açıklamaya çalıştığımız bu ön bilgiler, hamileliğe hazırlık sürecinde sizle için çok faydalı olacağını unutmamalısınız.

Etiketler: blog yazısı
Haziran 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR